حملات بدافزاری به عنوان یکی از شناخته شدهترین تهدیدات سایبری برای افراد غیرفنی در زمینه امنیت سایبری مطرح هستند. این حملات با موفقیت زیادی که در تخریب و نفوذ به سیستمها و شبکهها دارند، به یکی از معضلات فراگیر و دائمی برای سازمانها در سراسر جهان تبدیل شدهاند. به طور کلی، بدافزارها یا نرمافزارهای مخرب توسط مجرمان سایبری برای مختل کردن، آسیب رساندن، یا بهرهبرداری از یک نقطه پایانی یا شبکه به کار میروند.
این نرمافزارهای مخرب میتوانند برای سرقت یا نابود کردن دادهها، رمزگذاری اطلاعات، ارسال اسپم، جاسوسی از کاربران، اخاذی مالی، تسلط بر یک سیستم یا تغییر نحوه عملکرد آن مورد استفاده قرار بگیرند. بدافزارها از طریق مختلفی مانند پیوستهای ایمیل آلوده، تبلیغات، برنامهها و وبسایتهای مخرب به سیستمها و شبکهها دسترسی پیدا میکنند. در نتیجه پیشگیری از حملات و تهدیدات بدافزاری برای سازمانها ضروری است تا از امنیت و سلامت دادهها و سیستمهای خود محافظت کنند. در ادامه این مطلب از پیرامون امنیت شبکه گستر همراه ما باشید تا ضمن آشنایی با انواع بدافزارها، با نحوه پیشگیری از حملات پرخطر بدافزاری نیز آشنا شوید.
آشنایی با انواع بدافزار
آشنایی با انواع مختلف بدافزار برای مقابله موثر با حملات بدافزاری سازمانها ضروری است. هر نوع بدافزار ویژگیها و روشهای خاص خود را دارد که نیازمند اقدامات متفاوتی برای پیشگیری و مقابله است:
- ویروسها (Viruses): ویروسها به عنوان فرم کلاسیک بدافزار شناخته میشوند و مانند ویروسهای بیولوژیکی عمل میکنند. آنها میتوانند یک نقطه پایانی را آلوده کنند، در سراسر سیستم گسترش داده شوند و نحوه عملکرد آن را تغییر دهند. همچنین میتوانند از سیستمی به سیستم دیگر در شبکه پخش شوند.
- کرمها (Worms): کرمها نیز مانند ویروسها عمل میکنند، با این تفاوت که برای گسترش نیازی به پیوست شدن به یک برنامه یا فعال شدن توسط کاربر ندارند؛ این ویژگی، کرمها را مخربتر میکند.
- باجافزار (Ransomware): این نوع بدافزار با استفاده از رمزگذاری، دسترسی کاربران مجاز به سیستمها، دستگاهها و یا اطلاعاتشان را مسدود میکند. مهاجم تنها در صورت برآورده شدن خواستههایش کنترل را به کاربران باز میگرداند و اغلب تهدید به نابودی یا انتشار دادهها میکند.
- جاسوسافزار (Spyware): این نرمافزار مخرب میتواند دادهها را به سرقت ببرد و فعالیتهای کاربر مانند کلیکهای موشواره را نظارت کند. جاسوسافزار همچنین میتواند به دوربینها و میکروفونهای کامپیوتر دسترسی پیدا کند.
- تبلیغافزار (Adware): تبلیغافزار ممکن است به اندازه سایر انواع بدافزار خطرناک نباشد، اما میتواند باعث ایجاد مزاحمت زیادی شود. پس از آلوده کردن کامپیوتر، دادههای فعالیت آنلاین کاربر را جمعآوری کرده و از آن برای نمایش تبلیغات به کاربر استفاده میکند.
- تروجانها (Trojans): تروجانها خود را به عنوان چیزی که کاربر میخواهد، مانند یک بهروزرسانی نرمافزاری، پنهان میکنند تا به سیستم دسترسی پیدا کنند. که این میتواند دروازهای برای حملات سایبری دیگر مانند باجافزار یا جاسوسافزار باشد.
- بدافزار جعلی (Rogueware): مشابه تروجانها، بدافزار جعلی کاربران را با استفاده از یک حقه به سمت آلوده کردن سیستمهای خود میکشاند. در این مورد اقدام به شکل یک هشدار بدافزار است. در واقع زمانی که کاربر روی این اعلان کلیک میکند، دستگاه آلوده میشود.
راهکارهایی موثر برای پیشگیری از حملات بدافزاری سازمانها
برای پیشگیری از حملات بدافزاری شرکتی، استفاده از آنتی ویروس سازمانی، آموزش کارکنان، و اجرای روشهای امنیتی مناسب ضروری است. همچنین بهرهگیری از روشهای نوین مانند احراز هویت چندمرحلهای و بهروز نگهداشتن سیستمها و نرمافزارها، نقش مهمی در افزایش امنیت سازمانها دارد، که در ادامه بیشتر به آنها میپردازیم:
استفاده از نرمافزار امنیتی
نرمافزار امنیتی بخش مهمی از دفاع شما در برابر حملات بد افزاری است، اما تنها راهکار نیست. ضد باجافزار و فناوریهای جدید مانند MDR و XDR به شناسایی تهدیدات و محافظت از دستگاهها کمک میکنند. این ابزارها باید مرورگرها، نقاط پایانی، سرورها و شبکه را از نفوذ حفظ کنند.
جلوگیری از شیوع در شبکه
زمانی که بدافزار موفق به عبور از تمام دفاعهای دیگر شما میشود، اولین کاری که انجام میدهد، جستجو برای دستگاههای دیگر برای حمله است. بنابراین اگر بدافزار اولین دستگاه را دور بزند، احتمالا میتواند به تمام دستگاههای دیگر در شبکه گسترش پیدا کند. استفاده از فناوری Anti-lateral Movement در این راستا مانع از گسترش بدافزار در شبکه میشود. این کار باعث میشود بازیابی یک دستگاه آلوده بسیار آسانتر از کار افتادن کل شبکه باشد.
آموزش کاربران
هر کاربر در شبکه شما نقش مهمی در حفاظت از سازمان در برابر جرایم سایبری دارد. تنها راهی که کاربران میتوانند این نقش را ایفا کنند، آگاهی از تهدیدات سایبری و بهترین روشهای امنیتی است. کاربران باید با تهدیدات سایبری رایج، روشهای امنیتی، روندهای مهم، علائم هشداردهنده و چگونگی گزارش موارد مشکوک آشنا شوند. برگزاری جلسات آموزشی منظم در این زمینهها، به طور موثر نیروهای امنیتی شما را چندین برابر میکند.
استفاده از آنتی ویروس شرکتی
انتخاب آنتی ویروس شرکتی مناسب، بخش حیاتی از راهکارهای امنیتی برای پیشگیری از حملات بدافزاری است. آنتی ویروسهای معروفی مانند بیت دیفندر، کسپرسکی و ترلیکس ابزارهای قویای برای محافظت از سیستمها در برابر تهدیدات مختلف سایبری ارائه میدهند. این نرمافزارها قابلیت شناسایی و حذف بدافزارها، اسکن منظم سیستمها، و ارائه گزارشهای جامع درباره وضعیت امنیتی شبکه را دارند. انتخاب و پیادهسازی یکی از این آنتی ویروسها، میتواند به طور قابل توجهی امنیت سازمان شما را افزایش دهد و از نفوذ تهدیدات جلوگیری کند.
استفاده از رمزهای عبور قوی و احراز هویت امن
استفاده از بهترین روشها برای ساخت رمز عبور ضروری است؛ رمزهای عبور باید طولانیتر از هشت کاراکتر باشند و از حروف بزرگ و کوچک، اعداد و نمادها استفاده کنند. رمزهای عبور باید منحصر به فرد و به صورت منظم بهروزرسانی شوند و نباید در مکانی قابل دسترسی ثبت شوند. برای مدیریت بهتر این دادهها، میتوان از ابزار مدیر رمز عبور استفاده کرد.
اعمال مرور امن و ایمیل
بخش زیادی از تهدیدات بدافزاری با دنبال کردن روشهای مرور امن و دقت در ایمیلهای دریافتی خنثی میشود. کاربران باید هر ایمیلی که دریافت میکنند را به دقت بررسی کنند و به آدرسهای ایمیل ناآشنا، فرمت و املای غیرعادی متن یا درخواستهای مشکوک مانند اشتراکگذاری اطلاعات محرمانه توجه کنند. در مورد استفاده از اینترنت نیز باید با دقت عمل کنند و هرگز به شبکههای وایفای عمومی متصل نشوند یا از سایتهایی که “HTTPS” در URL ندارند، بازدید نکنند.
به روز نگه داشتن نرمافزارها
نصب نسخههای جدید نرمافزارها، سیستمها و مرورگرها به صورت منظم اقدامی کاملا ضروری است. بهروزرسانیها اغلب شامل ویژگیهای امنیتی جدید و کاهش آسیبپذیریها هستند و عدم انجام این کار، شبکه را در معرض حمله قرار میدهد. همچنین اطمینان از حذف برنامه هایی که دیگر استفاده نمیشوند و جستجوی برای نرم افزار و یا سخت افزارهای مورد استفاده بدون اطلاع تیم IT (Shadow IT) برای کاهش احتمال نفوذ بسیار مهم است.
جمع بندی نهایی
پیشگیری از حملات بدافزاری سازمان ها نیازمند استفاده از راهکارهای متنوع و هماهنگ است. استفاده از نرمافزارهای امنیتی، اجرای فناوریهای ضد انتشار در شبکه، استفاده از رمزهای عبور قوی و احراز هویت چندمرحلهای، آموزش کاربران و بهروز نگه داشتن سیستمها و نرمافزارها، همگی از اقدامات موثر برای حفاظت از شبکهها و دادههای سازمانی هستند.
شبکه گستر با بیش از 30 سال سابقه در زمینه امنیت اطلاعات سازمانی و پشتیبانی محصولات نرمافزاری ضدویروس، همراهی مطمئن برای شما خواهد بود. استفاده از آنتی ویروس شرکتی مانند بیت دیفندر، کسپرسکی و ترلیکس، توسط شبکه گستر توصیه میشود تا با بهرهگیری از بهترین راهکارها، از دادههای سازمانی خود در برابر هر گونه تهدیدی محافظت کنید.
منبع: https://www.byos.io/blog/how-to-prevent-malware-attacks