در دنیای مدرن و تکنولوژیک امروزی، هک شدن اطلاعات مهم سازمانی دور از انتظار نیست؛ بر همین اساس حفظ و نگهداری دیتاها و برقراری امنیت اطلاعات در بیشتر شرکتها و سازمانها به امری مهم تبدیل شده است. در این راستا استفاده از کاربرد فایروال سخت افزاری یا نرمافزاری به عنوان یک راهکاری نوین میتواند امنیت کامل شبکههای کامپیوتری را برقرار کند و از آنها در برابر حملات هکرها و نفوذ بدافزارها محافظت کند.
در این مقاله از پیرامون امنیت شبکه گستر همراه ما باشید تا فایروال سختافزاری و ساختار آن را با هم بررسی کنیم و از کاربردهای آن در بحث حفظ امنیت شبکه صحبت کنیم.
فایروال سخت افزاری چیست و ساختار آن به چه صورت است؟
فایروال سختافزاری یک دستگاه فیزیکی است که به عنوان نقطه ورودی شبکه برای حفظ امنیت دادهها و اطلاعات عمل کرده و تمام ورودیهای شبکه را کنترل میکند تا از حملات شبکهای جلوگیری شود. این دستگاه بین شبکه خارجی و سرور قرار میگیرد و میتوان آن را طوری برنامهریزی کرد که از تمام تهدیدات امنیتی جلوگیری کند و ترافیک ورودی شبکه را به طور کامل کنترل کند.
به طور کلی عملکرد و کاربرد فایروال سخت افزاری بسیار هوشمندانه است و برای سرور و شبکه به عنوان محافظ عمل میکند. این دستگاه سختافزاری قابلیت مانیتورینگ شبکه را دارد و میتواند کنترل کاملی روی دسترسیها داشته باشد. به این منظور با تعریف قوانین و سیاستهای دسترسی، مانع از دسترسی کاربران به سایتها، برنامهها و خدمات خاص میشود. همچنین فیلترینگ ترافیک و تشخیص و جلوگیری از تهدیدات امنیتی از دیگر قابلیتهای مهم فایروال شبکه هستند.
این دستگاه به منظور حفاظت از شبکه و دادهها، تنظیم و پیکربندی میشود تا براساس یک سری تنظیمات لازم و قوانین امنیتی، ترافیک مخرب را قبل از ورود به شبکه شناسایی و مسدود کند و مانع از ورود نفوذگران به داخل شبکه و سرور شود.
پیکربندی و ساختار فایروال سختافزاری شامل سه بخش اصلی میشود:
- ماژول ورودی: در Input Module یا همان ماژول ورودی، ترافیک شبکه به سمت دستگاه هدایت میشود، سپس چندین رابط شبکه کار انتقال آن را به مراحل بعدی انجام میدهند.
- ماژول پردازش: ترافیک شبکه به منظور بررسی امنیتی در بخش ماژول پردازش کنترل و پردازش میشود تا پس از تعیین وضعیت، در مورد مسدود کردن آن یا اجازه برای ورود آن به شبکه توسط این ماژول تصمیمگیری شود.
- ماژول خروجی: در بخش Output Module یا همان ماژول خروجی همانطور که از نام آن پیدا است، به ترافیک شبکه پس از پردازش، اجازه ارسال به مقصد داده میشود.
کاربرد فایروال سخت افزاری چیست؟
- حفاظت از اطلاعات: فایروال سختافزاری به کمک قابلیتها و تنظیمات امنیتی و قوانین از پیش تعیین شده، به حفظ و حفاظت از دادهها و اطلاعات میپردازد و شبکهها را از حملات سایبری و ورود و نفوذ مخربها، ویروسها و بدافزارها در امان نگه میدارد.
- کنترل دسترسی: به کمک قابلیتهای این نوع فایروال میتوان دسترسی کاربران به شبکه را مدیریت کرد و کاربران را در دستهبندیهای مجزا قرار داد تا سطح دسترسی آنها به شبکه نیز بهطور مجزا تعیین شود؛ چرا که هر گروه از کاربران میتوانند سطح دسترسی متفاوتی داشته باشند و با محدود کردن آنها به سطح دسترسی لازم، این امکان فراهم است تا دسترسیها با نظارت کامل کنترل شوند.
- مدیریت ترافیک شبکه: همانطور که پیش از این به قابلیت کنترل ترافیک شبکه و فیلترینگ آن توسط فایروال سختافزاری اشاره شد، در مدیریت و کاهش میزان ترافیک شبکه میتوان از روشهای تحلیل و نظارت در این دستگاه کمک گرفت و به این واسطه ترافیک شبکه را به خوبی کنترل کرد.
- تشخیص نفوذ: در صورت تلاش برای نفوذ به شبکه، فایروال سختافزاری قابلیت تشخیص سریع را دارد و در این شرایط با توجه به قوانین تعریف شده، این دستگاه امنیتی برای مسدود کردن دسترسیها و بلوکه کردن ترافیک مشکوک اقدام کرده و از دسترسی هکرها به سیستم جلوگیری میکند.
- تحلیل لاگها: کاربرد فایروال سخت افزاری در تحلیل لاگها و شناسایی سریع تهدیدات امنیتی بسیار قابل توجه است.
- بالا بردن عملکرد شبکه: با کاهش ترافیک ناخواسته توسط این فناوری و جلوگیری از تهدیدات امنیتی توسط آن، عملکرد شبکه بهبود پیدا میکند.
فایروال سختافزاری مناسب چه شبکههایی است؟
از فایروال سختافزاری بیشتر در شبکههای بزرگ و پیچیده استفاده میشود، چرا که این شبکهها با حجم بیشتری از ترافیک شبکه روبرو هستند و ورودی آنها نیاز به بررسی و مدیریت بیشتری دارد. از جمله این شبکهها میتوان به شبکههای سرویسدهی اینترنت، شبکه ارگانهای دولتی، شبکههای دانشگاهی و غیره اشاره کرد. این نوع شبکهها باید از حفاظت کامل برخوردار باشند و برای جلوگیری از حملات بیرونی و داخلی، تدابیر امنیتی مطمئن و موثر برای آنها در نظر گرفته شود.
همچنین در شبکههایی که با دادههای حساس و مهم سر و کار دارند، استفاده از فایروال سختافزاری بسیار ضروری است و حجم بالای ترافیک در این نوع شبکهها مورد توجه نیست، بنابراین فارغ از حجم ترافیک، امنیت کل شبکه باید با یک دستگاه فایروال برقرار شود.
جمع بندی نهایی
کاربرد فایروال سخت افزاری در حفظ امنیت شبکه بسیار قابل توجه است؛ بنابراین اگر سازمان شما یک شبکه اطلاعاتی بزرگ و پیچیده دارد و یا دادهها باید در سطح امنیتی بالایی محافظت شوند، پیشنهاد میکنیم از یک دستگاه فایروال برای تامین امنیت شبکه و کنترل ترافیک آن استفاده کنید. در این راستا شبکه گستر با بیش از 30 سال تجربه و نماینده فایروال سوفوس در ایران در زمینه ارائه خدمات امنیت اطلاعات و شبکه همراه شما خواهد بود.
منبع: Fortinet