عدم دسترسی و از دست رفتن دادههای مهم، اعم از اسناد کاری، عکسها، فیلمها، جزئیات تماس یا سایر اطلاعات شخصی مشکلی است که بسیاری از افراد با آن روبرو بودهاند. پشتیانگیری از دادههای مهم مطمئنترین راه برای در امان ماندن از این مشکل است. در این اینفوگرافیک در پیرامون امنیت، انواع تکنیکهای پشتیبانگیری و لزوم تهیه پشتیبان از دادهها توضیح داده شده است.
پشتیبانگیری چیست؟
نسخه پشتیبان یک کپی از دادههای مهم است، که در یک مکان امن جداگانه، معمولاً در اینترنت (معروف به فضای ذخیرهسازی ابری) یا در رسانههای قابل حمل (مانند USB، کارت SD یا هارد دیسک خارجی) ذخیره میشود. زمانی که یک نسخه پشتیبان از دادهها تهیه شده باشد، اگر دسترسی به دادههای اصلی از دست برود، میتوان یک کپی از آن را از پشتیبان بازیابی کرد.
معمولا راهحلهای پشتیبانگیری این امکان را دارند که بتوان انتخاب کرد، چه دادههایی پشتیبانگیری شود؛ اسناد، عکسها و فایلهای دیگر، یا کل محتویات تلفن / رایانه (از جمله برنامهها و برنامههایی که استفاده میشود). پشتیبان گیری فقط برای بازیابی اطلاعات از دست رفته، پاک شده یا غیرقابل دسترس نیست. در زمان استفاده از دستگاه جدید نیز میتوان از پشتیبانگیری برای انتقال فایلها، برنامهها و تنظیمات موجود در دستگاه قدیمی استفاده کرد.
پشتیبانگیری با استفاده از فضا ابری
اگر از فضای ذخیره سازی ابری استفاده میکنید، یک نسخه پشتیبان از اطلاعات شما در اینترنت ذخیره میشود. اکثر فضاهای ذخیره سازی ابری مقداری فضای ذخیره سازی را به صورت رایگان فراهم میکنند که احتمالا برای ذخیره تمام فایلهای مهم کافی باشد.
میتوان بهطور خودکار پشتیبانگیری مبتنی بر ابر را فعال کرد؛ در این صورت احتمال بیشتری وجود دارد که یک نسخه بهروز از دادههای مهم نگهداری شود. فضای ذخیرهسازی ابری به یک اتصال اینترنتی مطمئن نیاز دارد، در صورتی که ذخیرهسازی کند، غیرقابل اعتماد یا هزینه بر باشد، راهکار مناسبی نخواهد بود.
باید با استفاده از رمزهای عبور قوی و فعال کردن احراز هویت دو مرحله ای (2FA) از حسابهای ابری (و دسترسی غیرمجاز به نسخههای پشتیبان) محافظت کرد.
پشتیبانگیری با استفاده از رسانه قابل حمل
میتوان از اطلاعات در یک هارد دیسک خارجی، فلش، کارت SD یا دیسک های DVD/CD-R نسخه پشتیبان تهیه کرد. رسانههای قابل حمل میتوانند مقادیر زیادی داده را در خود نگه دارند که ممکن است فراتر از ظرفیت گزینههای ذخیرهسازی ابری باشد.
رسانه قابل حمل را وقتی استفاده نمیشود، باید از سیستم جدا کرد. باج افزار (و سایر انواع بدافزارها) می توانند به رسانههای متصل منتقل شوند؛ به این معنی که نسخه پشتیبان نیز آلوده میشود. باید از رسانههای قابل جابجایی با یک رمز عبور قوی محافظت کرد. تا در صورت مفقود شدن یا سرقت شدن شخصی که رسانه را بدست میآورد نتواند به دادهها دسترسی داشته باشد.
بازیابی نسخههای پشتیبان
پس از تهیه نسخه پشتیبان، باید بررسی کرد تا اطمینان حاصل شود نسخه پشتیبان حاوی تمام اطلاعات مهم میباشد. بررسی شود که فضای ذخیرهسازی ابری حاوی عکسهایی باشد که اخیراً گرفته شده است یا هر فایل یا پوشه جدیدی که اخیراً ایجاد شده است.
اگر دادههایی وجود دارد که «غیرقابل جایگزینی» هستند (مانند عکسها و ویدیوهای اعضای خانواده)، در نظر داشته باشید که یک کپی را در فضای ابری و همچنین در رسانههای قابل جابجایی نگهداری شود تا همیشه امکان دسترسی به آنها وجود داشته باشد.
بازیابی فایلهای حذف شده به اشتباه
اگر فقط به بازیابی (مثلاً) چند عکس نیاز است، بازیابی فایلها سریعتر از بازیابی کل نسخه پشتیبان است.
ابتدا اطمینان حاصل شود که ویژگیهای «سطل بازیافت» و «تاریخ فایل» فعال هستند. سطل بازیافت زمان میدهد تا فایلهای حذف شده بازیابی شود. بدین ترتیب در صورتی که فایل یا پوشه ای به طور تصادفی حذف شد قابل بازیابی خواهد بود. “File history” (یا “snapshots”) این امکان را میدهد تا در صورت نیاز به لغو تغییر، یک فایل را به نسخه قبلی بازیابی کرد.